Jeśli raz spróbujesz węgierskich naleśników, przepadniesz! Sekretem jest orzechowy farsz
Naleśniki węgierskie to naleśniki wymyślone przez Karona Gundela, właściciela słynnej budapesztańskiej restauracji Gundel. Przysmak, którego sława sięga daleko poza Budapeszt i same Węgry, do dziś podawany jest w restauracji jako oryginalny naleśnik Gundel. Deser inspirowany kultowym naleśnikiem można przyrządzić samemu w domu.
Jak zrobić węgierskie naleśniki Gundel?
Podstawą farszu są zmielone orzechy włoskie z dodatkiem śmietanki, rumu, rodzynek i skórki pomarańczowej. Naleśniki Gundel można podawać zwinięte w rulon, złożone w trójkąty, ale też często serwuje się je w formie naleśnikowego tortu (wówczas należy kłaść na sobie naleśniki przełożone warstwą farszu i na koniec polać wszystko czekoladą). Już podczas przygotowywania węgierskich naleśników w domu będzie pachniało tak, że nie będziecie mogli się doczekać: to wszystko za sprawą aromatycznych dodatków, obok rumu i skórki pomarańczowej to także cynamon.
Ważnym elementem całego przepisu jest podsmażenie naleśników z farszem. Najlepiej podsmażyć je na odrobinie masła.
Przepis: Węgierskie naleśniki a\'la Gundel
Przepyszne naleśniki inspirowane pomysłem węgierskiego restauratora.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 667 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
na farsz:
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
- 100 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Robienie naleśnikówSkładniki na ciasto zmiksuj i odstaw na 20-30 minut.
- Robienie farszuW tym czasie uszykuj farsz. Rodzynki zalej wrzątkiem. Orzechy upraż na suchej patelni i zblenduj bardzo drobno (na piasek). W garnku zagrzej śmietankę. Do śmietanki dodaj cukier, orzechy, skórkę pomarańczową, odsączone z wody rodzynki, cynamon i rum. Mieszaj wszystko, gotując na wolnym ogniu (nie doprowadzaj masy do wrzenia).
- Robienie polewyW kąpieli wodnej lub w mikrofali rozpuść czekoladę i wymieszaj z masłem.
- Robienie naleśnikówUsmaż naleśniki. Placki smaruj farszem i składaj w trójkąty. W takiej formie przesmaż je jeszcze na patelni z obu stron na rumiano. Podawaj polane czekoladą.
Z przepisem możesz nieco poeksperymentować. Część orzechów włoskich można zastąpić migdałami. Same rodzynki również można namoczyć nie w wodzie, a w rumie (wówczas warto je zalać alkoholem co najmniej godzinę wcześniej). Rum można zastąpić innym alkoholem, a jeśli nie chcesz dodawać do farszu alkoholu, dodaj zamiast tego mocną, czarną herbatę (może być to herbata o aromacie rumowym lub pomarańczowym). Naleśniki można podawać posypane wiórkami czekoladowymi (wówczas posyp czekoladą gorące naleśniki, aby drobinki czekolady apetycznie się rozpuściły). Jeśli lubisz bardziej słodkie polewy, wykorzystaj czekoladę mleczną.
Naleśniki na talerzu możesz udekorować połówkami orzechów włoskich.